Onze Golden Retrievers

Onze Golden Retrievers

Net als bij zovelen begonnen we met een hondje uit het asiel. Een zogenaamd vuilnisbakkenras. Ons hondje was een kruising tussen een terriër en een poedel.
Mooi zwart met een wit befje, en meteen vriendjes met iedereen. Katja kwam, zag en overwon. Een klein hondje met grote impact.

Nadat Katja van ouderdom was overleden, wilde ik verder met een Golden Retriever. Toen nog niet bewust van de belangrijke zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een
pup, kochten wij eind 1983 in Neede een Golden Retriever pup die we Bobby hebben genoemd. Al gauw bleek dat Bobby een nogal onrustig karakter had en toen de puberteit kwam bleek hij ook niet altijd even betrouwbaar naar andere honden, en soms zelfs mensen. Bobby was wel een “mooie rooie” die baat had bij rust en vaste patronen. Aan de zijkant van onze toenmalige bakkerij werd een
mooie grote ren gebouwd, waar Bobby in alle rust de werkzaamheden in de bakkerij kon volgen. Hieronder zie je een foto als bewijs van het feit dat een Golden Retriever echt wel in staat is om een bank te slopen

Bobby kreeg in zijn jonge jaren gezelschap van een andere Golden Pup met de naam Azor. De beiden konden samen heel goed door een deur. Het noodlot sloeg echter toe, toen Azor tijdens een uitlaatronde aan de Hengelose weg werd geraakt door een in de breedte uitstekende aanhangwagen. Deze klap was Azor fataal. Azor is slechts 1,5 jaar oud geworden. Na enige tijd besloten we toch weer een 2e Golden er bij te nemen.

Voor de aankoop van de nieuwe pup kwamen we terecht bij kennel “Het Soerense Zand”. Hier kwam onze Joris vandaan. Binnen deze kennel werden bloedlijnen vooral op de jacht geselecteerd en aan Joris was te merken dat hij deze genen had meegekregen. Bijzonder gehoorzaam, betrouwbaar en een enorme “will to please”. Samen met Bobby een prima team !

Sandy Hilda James
Op enig moment besloot ik ook zelf in de toekomst een nestje te willen fokken, en ging daarvoor op zoek naar een mooi teefje met goede bloedlijnen. Via, via kwamen we terecht bij Mevr. Hilda James van Jamescroft Birmingham. Nadat de eerste telefonische contacten waren gelegd kwam het uiteindelijk tot een vlucht naar Birmingham om daar een pup uit te zoeken. Wij kochten daar een teefje, genaamd Sandy ofwel Jamescroft Moiraless. Sandy werd de stammoeder van onze eigen kennel “Crowned Cracknel”. Onze kennelnaam was afkomstig van de gouden krakeling die fungeerde als uithangbord boven onze bakkerij.

Op hetzelfde moment ging ook Frank Knippenborg mee, en hij kwam weer thuis met een reu-tje Jamescroft Squire. Beide pups deden het zeer goed op diverse shows, clubmatches en kampioenschappen.

Uit enkele nesten die we hebben gefokt hebben we ook zelf honden aangehouden. Amy was 1 van de teefjes die we hebben aangehouden. Gedurende deze periode hadden we 4 Goldens in huis.
Met deze honden was het prachtig om naar het water te gaan om ze te laten zwemmen, stokken te apporteren enz. Allen hadden een gouden karakter, lief voor alles en iedereen, prima bouw, prima gezondheid, wat wil je nog meer?

Kort voordat Sandy overleed bereikte ons het bericht dat 1 van onze pups niet goed was terecht gekomen. De eigenaar had de hond doorverkocht i.v.m. een allergie bij hun kind, maar had ons niet op de hoogte gebracht. Zodra dit bekend werd hebben we deze jonge hond terug gekocht en weer in huis genomen. Dit was onze Sasja. Zij had ook de eigenschappen die je van een Golden mag verwachten en gelukkig was ze gauw aan haar nieuwe situatie en de andere Goldens gewend.

Nadat onze Bobby en Joris van ouderdom waren overleden hebben we bij Stan en Anita Helmink een jonge reu gekocht, die afstamde van onze eigen bloedlijn. Eerder hadden zij een pup bij ons gekocht uit het 1e nest van onze Sandy. Deze pup kreeg de naam Smokey. Een echte Golden rakker. Mensen schrokken wel eens van zijn gewoonte om iemand bij de hand te nemen een naar de kamer of de keuken te geleiden. Het lijkt dan of de hond bijt, maar Smokey hield heel voorzichtig de hand vast en gaf de richting aan die je moest volgen. Een bijzonder lieve hond.

Smokey
Uit het helaas laatste nest van Amy hielden we een teefje aan. Dit was een goudbruine pup, die de naam Alice kreeg. Dit laatste nest bracht echter niet zo vreugde met zich mee, maar vooral een hoop zorgen. Toen de pups een paar weken oud waren is Amy na de avondwandeling de schuur in geschoten om te kijken of er nog wat te snoepen viel. Ze greep een rauwe aardappel en deze kwam in haar hals vast te zitten waardoor ze is gestikt. Een vreselijke herinnering bij ons allen. Gelukkig hebben de pups dit gebeuren wel overleefd, maar u begrijpt dat dit een zwarte dag in ons leven is.

Alice werd geboren op 20 mei 1996.De laatste tijd ging ze hard achteruit. Het gehoor wilde niet zo geweldig meer, de ogen deden het niet meer zo goed en af en toe kon ze de benen er niet goed meer onderhouden.Ze bracht de dagen door met veel rust, afgewisseld met veel slapen. Als ze dorst had dan blafte ze een keer en dan brachten we de waterbak. In die zin heeft ze een goede oude dag. Ze was een echte”gouwe ouwe”. Helaas moesten we op 6 july besluiten om haar in te laten slapen.

Alice op het hok.
Alice had sinds 3 jaar gezelschap van onze Scott. Deze reu hebben we als pup gekocht bij Raymond Driessen in Hengelo. Alhoewel Scott en Smokey elkaar niet hebben gekend is het
verbazingwekkend hoeveel gedragingen zij van elkaar hebben “overgenomen”

Onze Goldens :
Bobby 21-11-1983 / december 1995
Azor medio 1984 / eind 1986
Sandy 18-06-1987 / 24-03-2001 Jamescroft Moira Less
Amy 13-04-1989 / juni 1996 Crowned Cracknel Cassandra
Joris eind 1986 / 26-07-1995 Joris van het Soerense Zand
Sasja 15-07-1993 / 26-02-2004 Crowned Cracknel Wanda
Smokey 14-07-1995 / 13-02-2008 Gofetch Nene Myouji
Alice 20-05-1996 / 06-07-2011 Crowned Cracknel Nice Girl
Scott 19-04-2008 / 11-08-2019 Miray’s Dream Scott’s Oriole